Vrouwen op hun best

kleur en kledingadvies

Combineren kun je leren

Mij wordt heel vaak gevraagd: “Waar koop je jouw outfits?” Daar is dus niet zomaar een antwoord op te geven. Daarom wil ik je de komende tijd laten zien hoe ik de afgelopen maanden mijn nieuwe combinaties heb samengesteld. Om jouw te inspireren en te laten zien dat je niet alleen maar met de duurste kledingsets er op je best uit kunt zien. Ook wil ik een steentje bijdragen om bewuster met het kopen van kleding om te gaan zodat er steeds meer ‘eerlijke’ kleding komt. D.w.z. Kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, van duurzame, diervriendelijke materialen. Kleding die niet alleen voor ons goed is, maar ook goed voor de mensen die het maken én voor de dieren en het milieu.

Voordat je nu denkt dat je voortaan in geitenwollen sokken over straat moet, er zijn vele manieren om anders met het samenstellen van je garderobe om te gaan; je kunt zelf (ver)maken, ruilen, tweedehands kopen en zelfs lenen! Dit zorgt er allemaal voor dat we duurzamer met alle kledingstukken die er al zijn kunnen omgaan. Ook dat draagt bij aan een beter milieu. Alle kleding die weggegooid wordt is namelijk ook enorm milieuvervuilend. Kleren die van polyester gemaakt worden hebben 200 jaar nodig om te vergaan! En voor je denkt zoveel gooi ik toch niet weg, er wordt per jaar 194 miljoen kilo textiel afgedankt!

Maar desalniettemin vind ik kleding nog steeds leuk en zie ik er (net als velen van jullie) graag leuk uit. Wil jij ook bewuster omgaan met kleding? Lees dan onderstaande tips en realiseer je dat elk(e) stap(je) er één is die een bijdrage levert aan een betere wereld. Want iedereen kan bewuster bezig zijn.

Om te starten: 4 super simpele tips voor de bewuste kledingliefhebbers.

#1 Shop slim

Vrouwen op hun best kledingadvies

Als je aan het shoppen bent, overweeg wanneer en hoe vaak je een kledingstuk gaat dragen. Is het iets wat je echt nodig hebt? Zal het een aanvulling zijn op je huidige garderobe? Is het functioneel? 
Met mijn 13=31 programma heb je met minder kledingstukken veel meer mogelijkheden en benut je al je kleding optimaal.
Daarnaast hoef je niet altijd iets nieuws te kopen. Tweedehands stukken zijn vaak uniek en betaalbaar. Tip: stel alerts in op Marktplaats voor je favoriete merk! 

#2 Shop minder
Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor het kopen van nieuwe outfits. Je kan kleding lenen (Bv. bij Lena the Fashion Library Kledingbibliotheek), leasen (Bv. Lease a jeans bij MUD jeans), maar natuurlijk ook delen of ruilen met vrienden en familie. Ik organiseer met een aantal vriendinnen regelmatig een kledingruilfeestje. Zo’n evenement staat garant voor een gezellige avond!

#3 Was wijs
Een groot deel van de negatieve impact van een kledingstuk op het milieu ontstaat in de gebruiksfase. Wijs wassen draagt ook bij aan een beter milieu. Over het algemeen wordt je kleding niet echt vies. Was daarom wat minder vaak en vul je trommel volledig als je wel wast. Was koel(er) en gebruik minder wasmiddel. (We kopen in Nederland 150 miljoen kilo wasmiddel per jaar en dat komt allemaal in het rioolwater terecht!) Als alternatief kun je een kledingstuk ook laten luchten. Laat gewassen kleding drogen aan de (buiten)lucht i.p.v. de droger te gebruiken.

#4 Leef langer
packmeeVerleng waar mogelijk de levensduur van de kledingstukken die je hebt. Houd een opgeruimde kast door items die je niet draagt te verkopen of te doneren aan bijvoorbeeld de kringloop of het Leger des Heils. 
Repareer iets dat stuk is of breng het naar de kleermaker. Als een item echt niet meer draagbaar is kun je het recyclen in een textielbak. Hier kan overigens al het textiel in, kapot of heel, van handdoeken tot panty’s met ladders. Zelfs gescheurde jeans kunnen worden gerecycled tot nieuwe garens!

Heb jij nog tips die bijdragen aan een beter milieu? Deel ze met ons in een reactie hieronder.

Deel dit bericht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Niets om aan te trekken?

paperbackbookstanding 849x1126

   GRATIS e-book

cooltext1785093811

Petra6692

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem contact op met Petra van Noord

06-27325371 

of stuur een e-mail naar info@vrouwenophunbest.nl