Vrouwen op hun best

kleur en kledingadvies

Het kleurenwiel is de sleutel om kleuren mooi met elkaar te verbinden. En als je eenmaal weet hoe het werkt is het voor iedereen makkelijk toe te passen. 

Ik zal je niet vermoeien met uitgebreide kleurentheorieën, maar wat basiskennis is wel nodig om goede kleurencombinaties te kunnen maken.

Allereerst verschillen de meningen nogal over  zwart en wit, zijn het kleuren of juist niet? Laten we ze in dit geval beschouwen als neutralen. 

kleurenwielPrimaire en secundaire kleuren
Blauw, rood en geel zijn de primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door het mengen van alle andere kleuren. Als je twee primaire kleuren mengt krijg je een secundaire kleur. Zo wordt oranje bijvoorbeeld gemaakt door het mengen van geel en rood.

Tertiaire kleuren
De menging van primaire en secundaire kleuren en de menging van secundaire kleuren onderling noemen we tertiaire kleuren. 
Als je nu een secundaire kleur mengt met een primaire kleur, krijg je steeds verschillende tinten, afhankelijk van hoeveelheid van een de kleuren die je mengt. Zo wordt een menging van geel en oranje helderder door er meer geel aan toe te voegen en donkerder door er meer oranje bij te doen. 

Dan kunnen we nu overgaan tot de basisregels die je kunt gebruiken om kleuren te mengen in je outfit.

analoge kleurenRichtlijnen voor het mengen van kleuren
Hier volgen enkele richtlijnen die aangeven welke kleuren bij elkaar er goed uitzien.

Analoge Kleuren
Dit zijn kleuren die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel. Om een eenvoudige, harmonieuze kleurencombinatie te maken kun je een kleur kiezen en deze combineren met de kleur die er rechts en links naast liggen op de kleurencirkel. Je kiest dus steeds een groepje van drie kleuren. 


kleurencirkel-met-kleurgradatiesTon sur ton:

Ton sur ton wil zeggen, dat er een combinatie wordt gemaakt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donkere of lichtere nuance. Dit kan een heel verrassend effect geven.
 

 cirkel-complementair-afComplementaire kleuren:
Deze kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel. Als er met twee complementaire kleuren wordt gewerkt, ontstaan mooie, contrastrijke kleurcombinaties. Het gaat hier om kleuren, die elkaar aanvullen. Om een paar voorbeelden te noemen: groen en rood vormen een goede combinatie en ook geel en paars of blauw en oranje.
 


split complementairSplit complementaire kleuren

Bij deze kleurencombinaties wordt het hoge kleurcontrast van de complementaire kleuren wat afgezwakt. Je kiest nu namelijk niet de kleur die precies tegenover de kleur van jouw keuze ligt, maar de twee die er direct naast liggen.

Als je het aandurft gaan we nog een stapje verder….

trio kleurenTrio kleuren
Hiervoor kies je drie kleuren die op gelijke afstand van elkaar op het kleurenwiel liggen. Als je deze keuren met elkaar verbindt ontstaat er een gelijkzijdige driehoek. Als je ze in hun meest verzadigde vorm met elkaar wilt combineren zal het best lastig zijn, maar als je twee van de drie kiest wordt het al makkelijker. De derde kleur kun je dan eventueel in je accessoires gebruiken.TIP
Laat je voor nieuwe kleurencombinaties eens inspireren door de kleuren in een sjaal of de print van een blouse. Gebruik wel altijd de tinten die in jouw kleurenpalet zitten.

Dit artikel is gebaseerd op en vrij vertaald naar het artikel ‘Fashion Math: The secrets to dressing well ‘ van Wink n Pout (https://winknpout.wordpress.com/2013/09/19/fashion-math-the-secrets-to-dressing-well/)

Welke kleuren combineer jij graag? Past jouw combinatie binnen de genoemde richtlijnen? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder.   

Wil je meer kledingstijltips? 

FacebookVolg Vrouwen op hun best op Facebook: http://on.fb.me/1rTlVdD 

Deel dit bericht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Niets om aan te trekken?

paperbackbookstanding 849x1126

   GRATIS e-book

cooltext1785093811

Petra6692

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem contact op met Petra van Noord

06-27325371 

of stuur een e-mail naar info@vrouwenophunbest.nl